Nederland

Rapport Europarlement 2009

Meer weten? Zie ons persbericht.

Datum Wat? (klik voor meer info)
Waarover? Uitleg for dummies Resultaat? analyse België analyse Nederland
2005-12-14 dataretentie Privacy. Moeten gegevens over GSM-gesprekken en e-mails maandenlang bewaard worden? digitale big brother slecht: bewaren van dergelijke gegevens wordt verplicht

 

klik hier

 

klik hier

2007-04-25 IPRED 2 Moeten inbreuken op intellectuele eigendomsrechten nog strenger aangepakt worden (strafrecht i.p.v. Privaatrecht)? file sharing = gevangenis slecht: veel inbreuken vallen nu ook onder het strafrecht

klik hier

klik hier

2008-04-10 Bono report Internet als universeel recht. Three strikes out. drie keer betrapt op filesharing? Internet afgesloten goed: geen 3 strikes out

klik hier

klik hier

2009-04-23 copyright extension Verlenging auteursrecht uitvoerende muzikanten. Cliff Richard krijgt nog meer geld voor zijn oude hits slecht: auteursrecht uitvoerenden verlengd van 50 naar 70 jaar

klik hier

klik hier

2009-05-06 telecom richtlijn Internet afsluiten zonder tussenkomst rechter. BREIN of SABAM kan je internet afsluiten goed: nog steeds tussenkomst rechter nodig

klik hier

klik hier

Soortgelijke analyses

analyse voor Duitsland

Stemming Nederlandse Europarlementsleden verlenging auteursrecht

Voor (= slecht!) Tegen (= goed!) Onthouding
Bastiaan Belder Kathalijne Buitenweg Jeanine Hennis-Plasschaert
Hans Blokland Els De Groen-Kouwenhoven Paul van Buitenen
Emine Bozkurt Joost Lagendijk
Dorette Corbey Kartika Tamara Liotard
Jan Cremers Jules Maaten
Esther De Lange Erik Meijer
Bert Doorn

Lily Jacobs

Toine Manders

Jan Mulder

Ria Oomen-Ruijten

Ieke van den Burg

Cornelis Visser

Jan Marinus Wiersma

Bron: stemming over A6-0070/2009, 23 april 2009, http://epvote.eu/

Meer informatie over deze richtlijn...

Uitslag dataretentie Nederland: 12 maanden

Na het eerdere uitstel wegens onenigheid in de coalitie, is er op donderdag 22 mei gestemd in de Tweede Kamer en gekozen voor een bewaartermijn van 12 maanden. Het verzet van coalitiepartij PvdA heeft niet mogen helpen want volgende partijen zorgden voor een meerderheid, aan hen heeft u het dus te danken dat straks alle email, voip- en telefoonverkeer een jaar lang opgeslagen wordt (ook als u niet verdacht bent van een misdrijf):
  • CDA
  • VVD
  • ChristenUnie
  • SGP
  • Trots Op Nederland
  • Partij voor de vrijheid
Verdienen een eervolle vermelding omdat ze er alles aan deden om de bewaarplicht te beperken tot het opgelegde minimum van 6 maanden:
  • D66
  • GroenLinks
  • PvdA
  • PvdD
  • SP
Verdere informatie over dit onderwerp:

Gaat Nederland voor 18 maanden bewaarplicht?

Aanstaande donderdag (3 april) zal de Nederlandse Tweede Kamer zich buigen over de (door Europa verplichte) implementatie van de data retention-richtlijn. Meer over de totstandkoming hiervan vind je hier. Het voorstel in kwestie stelt dat alle gegevens 18 maanden bewaard moeten worden (in plaats van het door de EU verplichten minimum, 6 maanden).

UPDATE: Het kamerdebat is uitgesteld en vindt plaats op 14 mei 2008, vanaf 10:15. Alles is online te volgen.

Meer informatie bij XS4ALL

Tweede Kamer begint met inhoudelijke discussie

Nadat een Nederlandse amtenaar in de Werkgroep "intellectuele eigendom" van de Raad een standpunt had ingenomen dat niet met de Tweede Kamer was afgestemd, is heel wat beroering ontstaan. Hieronder het schriftelijk antwoord van staatssecretaris Van Gennip over deze affaire. Daarnaast was er vandaag (15 juni) ook een debat in de Commissie Economische Zaken over de softwarepatentrichtlijn. (Video: ASF, Geluid: Ogg). Bijzonder interessant omdat hierbij de maskers van de retoriek afvallen: sommige partijen geven openlijk toe patenten op software te steunen. Het inhoudelijk debat in de Tweede Kamer wordt naar alle waarschijnlijkheid in september verdergezet. In de tussentijd zal Nederland geen standpunt innemen in de Raad van Ministers.

UPDATE: WebWereld heeft een uitgebreid verslag van het debat, zie Nederlands kabinet blijft voor softwarepatenten

Brinkhorst ontspringt de dans

Het voorlopig laatste debat in de Nederlandse Tweede Kamer over softwarepatenten is zonder veel spectakel afgelopen. Minister Brinkhorst wist zich te redden door te verwijzen naar de slappe houding van de Deense minister Bendtsen. Laatstgenoemde vroeg voor de vorm om een B-item maar was daar blijkbaar niet echt enthousiast over.  Het Deense parlement maakt hier geen punt van en legde zich hier bij neer. Er werd tijdens het debat ook een motie van ongenoegen ingediend, maar die zal het hoogst waarschijnlijk niet halen in de stemming (aanstaande dinsdag). Naast de video-opnames maken we natuurlijk ook de transcripties beschikbaar.

"Brinkhorstgate" in wording?

Nadat maandag op zeer verdachte wijze het voorstel van de Raad goedgekeurd werd, rijzen er overal vragen. Waarom weigerde EU-voorzitter Luxemburg (tegen de regels in) zo hardnekkig een inhoudelijke discussie? Waarom viel plots het geluid weg toen minister Brinkhorst voor Nederland het woord voerde? Heeft Nederland wel voldoende inspanning gedaan om de motie-Gerkens (steun aan een B-item) uit te voeren? Het zijn allemaal vragen waarop de Tweede Kamer het antwoord zoekt.Tot nu toe komt Brinkhorst niet bepaald geloofwaardig over, zo blijkt uit volgende verslagen:

Op donderdag 10 maart komt er een vervolgdebat over de Nederlandse rol bij de goedkeuring van softwarepatenten. Ondertussen kan je gelukkig nog terecht bij Luxemburg voor een wet op maat.

UPDATE: Het debat in de 2de Kamer start rond 16.00 en is live te volgen via internet. (plenaire zaal)

Tweede Kamer bijt van zich af

Een bewogen dag vandaag in de Nederlandse Tweede Kamer. Een motie van de SP, gesteund door PvdA, GroenLinks, LPF en ChristenUnie, om opnieuw inhoudelijk te onderhandelen over de raadstekst haalde het nipt niet. Een soortgelijke motie, die Nederlandse steun betuigt aan landen die zo een nieuwe discussie (B-item) zouden aanvragen, wel.

Verrassing van de dag was de motie van VVD-kamerlid Örgü. Zij vroeg om de intrekking van de hele softwarepatentrichtlijn. Er zou dan maar in de richtlijn over het gemeenschapsoctrooi iets moeten verteld worden over het vermijden van "triviale softwarepatenten". Hoewel dit politiek-procedureel gezien zuivere onzin is, gaf het de Tweede-Kamerleden toch een mooie mogelijkheid om een bom te leggen onder het huidige voorstel van de Raad. De motie werd unaniem aangenomen, de Nederlandse regering zit nu opgezadeld met de niet benijdenswaardige opdracht om aan de Europese Commissie te vragen de hele richtlijn in te trekken.

Ondertussen ziet het er helaas wel naar uit dat het "politiek akkoord" van de Raad aanstaande maandag, 7 maart, ondanks alle kritiek goedgekeurd gaat worden. UPDATE: de schriftelijke neerslag van het debat is nu ook toegevoegd.

Nederlands parlement neemt motie aan om softwarepatenten te stoppen

Den Haag, 10 februari 2005 -- Het Nederlandse parlement heeft zojuist een motie aangenomen die de regering vraagt te verhinderen dat de softwarepatenten-directieve als A-item op de agenda van de Raad van ministers verschijnt vóór de Commissie de vraag van het Europees parlement tot herstarten van de directieve beantwoord heeft. Staatssecretaris Van Gennip heeft bevestigd dat ze de motie zal  uitvoeren zoals ze bedoeld is. De bal ligt nu in het kamp van de Commissie.

Tweede Kamer herstelt vertrouwen in democratie

In een ongelofelijk spannende stemming (71 tegen 69) heeft de Nedelandse Tweede Kamer vandaag gestemd om de Raadstekst te bevriezen tot de Europese Commissie een antwoord geeft op de vraag van het Europees Parlement om de procedure te herstarten. Concreet vergroot dit aanzienlijk de kans dat de tekst van de Raad uit mei 2004 de prullenbak ingaat. Het Europees Parlement krijgt hopelijk van de Commissie de kans om opnieuw een eerste lezing te houden, zodat Europa definitief verlost wordt van softwarepatenten.

Een dankjewel is op zijn plaats voor de SP (in het bijzonder Arda Gerkens, indiener van de motie), GroenLinks, PvdA, D66, LPF en de Christenunie! CDA, VVD en SGP stemden tegen de motie.

Syndicate content