persberichten

Europees Parlement verwerpt softwarepatenten

Strasbourg, 6 July 2005 -- The European Parliament today decided by a large majority to reject the software patents directive. This rejection was the logical answer to the Commission's refusal to restart the legislative process in February and the Council's unwillingness to engage in any kind of dialogue with the Parliament. The FFII congratulates the European Parliament on its clear "no" to bad legislative proposals and procedures.

Bediendenvakbond LBC-NVK spreekt zich uit tegen Europees softwarepatent

Patenten op software spelen in het nadeel van de Belgische ICT-werknemers. Tot die conclusie komt de LBC-NVK, de vakbond voor bedienden en kaderpersoneel die deel uitmaakt van het ACV. Opvallend is alvast dat het standpunt werd ingenomen door de personeelsvertegenwoordigers van bedrijven die volop voor de patenten lobbyen.

Tweede ronde EP wakkert strijd rond softwarepatent opnieuw aan

Het Europees Parlement start vandaag, 14 april, met de tweede lezing over de softwarepatent-richtlijn, die nu al een van de woeligste uit de Europese geschiedenis genoemd wordt. Ook in deze nieuwe fase staan voor- en tegenstanders van softwarepatenten lijnrecht tegenover elkaar. Een brede groep van bedrijven, ontwikkelaars en organisaties zoals de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) roept het EP op om opnieuw duidelijkheid te scheppen en software-octrooien te verbieden. Om hun eisen kracht bij te zetten, is een schrijfactie gestart. Eerder verzamelden ze al 400.000 handtekeningen via een petitie.

Massale demonstratie tegen softwarepatenten in Brussel op 17 februari

Vanuit heel Europa zullen software-ontwikkelaars en KMO's op donderdag 17 februari naar Brussel afzakken om daar te demonstreren tegen de mogelijke legalisering van softwarepatenten. Aansluitend zullen in een persconferentie vertegenwoordigers van het Europees Parlement, nationale parlementen en KMO's hun mening over de Europese richtlijn uiteenzetten.

Nederlands parlement neemt motie aan om softwarepatenten te stoppen

Den Haag, 10 februari 2005 -- Het Nederlandse parlement heeft zojuist een motie aangenomen die de regering vraagt te verhinderen dat de softwarepatenten-directieve als A-item op de agenda van de Raad van ministers verschijnt vóór de Commissie de vraag van het Europees parlement tot herstarten van de directieve beantwoord heeft. Staatssecretaris Van Gennip heeft bevestigd dat ze de motie zal  uitvoeren zoals ze bedoeld is. De bal ligt nu in het kamp van de Commissie.

Europees Parlement kiest voor nieuwe start richtlijn softwarepatenten

Brussel, 3 februari 2005. -- De juridische commissie van het Europees Parlement (JURI) heeft gisteren met grote meerderheid besloten de Europese Commissie om een hernieuwde voorlegging van de softwarepatentrichtlijn te vragen. Met slechts twee of drie tegenstemmen en een onthouding had de beslissing een overweldigende ondersteuning van de JURI-leden, over de partijgrenzen heen.

Opnieuw uitstel voor softwarepatenten

In tegenstelling tot eerdere berichten werd er vandaag in de Europese Landbouwraad weerom niet gestemd over softwarepatenten. Het Luxemburgse voorzitterschap heeft op verzoek van Polen besloten de behandeling van dit dossier dat voor vandaag gepland stond uit te stellen. Dit voorkomt dat de mogelijkheid tot herstarten van de procedure - waartoe een verzoek is ingediend door leden van het Europese Parlement - wordt opgeblazen nog voor het Parlement hierover een beslissing heeft kunnen nemen.

Spoedactie tegen goedkeuring softwarepatenten in landbouwraad

De Europese landbouwraad keurt maandag naar alle waarschijnlijkheid een omstreden richtlijnvoorstel goed dat Europese softwarepatenten invoert. Met een spoedactie roepen software-ontwikkelaars en -gebruikers hun landbouwministers op om niet in te stemmen met het alom bekritiseerde voorstel.

Landbouwraad haalt omstreden softwarepatenten van de agenda

Na een krachtig verzoek van de Poolse staatsecretaris Marcinski is het onderwerp softwarepatenten van de agenda van de Europese Ministerraad voor landbouw en visserij gehaald. Hierdoor is het niet gelukt om stilletjes een gemeenschappelijk standpunt over de hoogst omstreden softwarepatenten richtlijn tot stand te brengen. De Poolse staatsecretaris voor Informatie Samenleving en Technologie kwam speciaal voor dit ene hamerstuk naar Brussel.

Polen zegt nee tegen softwarepatenten : debat weer helemaal open

Warschau - De Poolse Ministerraad heeft gisteren, 16 november, formeel besloten dat de Europese Raadstekst van 18 mei over softwarepatenten te veel dubbelzinnigheden en tegenspraken bevat om hem te kunnen steunen. Daarmee komt definitief vast te staan dat de gekwalificeerde meerderheid van 18 mei voor die versie van het richtlijnvoorstel is weggevallen. De weg naar een discussie ten gronde lijkt hiermee eindelijk open te liggen op het niveau van de Europese Ministerraad.

Syndicate content