Spoedactie tegen goedkeuring softwarepatenten in landbouwraad

De Europese landbouwraad keurt maandag naar alle waarschijnlijkheid een omstreden richtlijnvoorstel goed dat Europese softwarepatenten invoert. Met een spoedactie roepen software-ontwikkelaars en -gebruikers hun landbouwministers op om niet in te stemmen met het alom bekritiseerde voorstel.

Vorige maand nog hield Polen in een landbouwraad de tekst tegen door om uitstel te vragen. Afgelopen weken bepleitten verschillende leden van het Europees Parlement een nieuwe start voor de hele procedure. Hiermee wil men het voorstel van de Raad naar de prullenbak verwijzen. Mogelijk zal het Luxemburgs EU-voorzitterschap maandag softwarepatenten als een hamerstuk (A-item) behandelen.

Dieter Van Uytvanck, woordvoerder van FFII, legt uit:
We willen met deze actie de ministers van landbouw eraan herinneren dat ze stemmen over de toekomst van de Europese IT-sector. Ja knikken maandag betekent het doodvonnis van duizenden kleine softwarebedrijven tekenen. Net die bedrijven die vaak uitblinken in het maken van innovatieve programma's.

Een voorstel aannemen dat meer dan 370.000 bezorgde Europeanen, de Nederlandse 2de Kamer, de Duitse Bundestag, vooraanstaande economen en computerwetenschappers, consumentenverenigingen én het Europees Parlement volledig negeert, dat kan toch niet de bedoeling zijn? 
De actievoerders roepen op hun website op om te faxen en mailen naar de Belgische en Nederlandse ministers van landbouw, Cees Veerman (CDA) en Sabine Laruelle (MR):

http://www.softwarepatenten.be/landbouwraad

Als de Raad het voorstel goedkeurt, wordt dit doorgestuurd naar het Europees Parlement voor een tweede lezing. Het EP kan dan nog wijzingen aanbrengen, maar heeft daarvoor een 2/3-meerderheid nodig, aanzienlijk meer dan de gewone meerderheid uit de eerste lezing.

Contact

Jonas Maebe:
jmaebe /at/ elis.ugent.be
tel. +32 (0)485 36 96 45

Dieter Van Uytvanck:
dieter /at/ vrijschrift.org
tel. +31 (0)6 275 879 10 / +32 (O)499 16 70 10

Over FFII -- http://www.ffii.be , http://www.ffii.org

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die gevestigd is in München en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 500 leden, 1200 bedrijven en 75.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.