Belgische IT-bedrijven buitengewoon ongerust over de nakende stemming van Europese Directieve over softwarepatenten

BRUSSEL, 11 mei 2004 - De Europese Directieve over computer-implemented inventions (of Directieve over het patenteren van software) zal gestemd worden door de Raad van Europese Ministers van economie, die op 17 en 18 mei bijeenkomt. Een gekwalificeerde meerderheid van stemmen volstaat voor de Raad om hieromtrent een beslissing te nemen. De Belgische IT-sector, vertegenwoordigd door de ondertekenaars van dit gezamenlijke communiqué, is van mening dat het project hen buitengewoon veel schade zal berokkenen en vraagt de Ministerraad met aandrang om het voorstel te verwerpen. Het huidige copyrightregime biedt reeds voldoende bescherming aan softwarecreaties. De ondertekenaars van deze officiële mededeling zijn: EVS, I.R.I.S Group, Keytrade Bank, Bobex, Casius operations, ContactOffice Group, DAD, Emakina, InternetOfficer en de Rendez-Vous Group.

Lees het volledige persbericht...

Ondertekenaars

Laurent Minguet - CEO EVS

Pierre De Muelenaere - President & CEO IRIS Group

José Zurstrassen - CTO Keytrade Bank

Jean-Louis van Marcke - CEO Bobex.com

Toon Vanagt - Managing Partner Casius Operations

Arnaud Huret - CEO ContactOffice Group

Benoit Lips - CEO DAD

Brice le Blévennec - CEO Emakina

Jean-Luc Halleux - CEO InternetOfficer

Alexandre Baudoux - CEO Rendez-Vous Group

Contact

Jean-Luc Halleux

Tel. : 0475/23 90 50
Fax : 02/268 78 38


Over EVS (www.evs-global.com)

Opgericht in 1994, ontwerpt, ontwikkelt, produceert en brengt, EVS numerieke systemen voor televisie, radio en bioscoop, op de markt.

EVS heeft in 2003 een zakencijfer van 39 miljoen euro gerealiseerd en heeft 180 mensen in dienst.

EVS ontving de prijs "Onderneming van het jaar 2000" van het Belgisch comité van de wedstrijd "Entrepreneur of the Year".


Over I.R.I.S Group (www.irislink.com)

De Belgische onderneming Image Recognition Integrated Systems (I.R.I.S.) werd opgericht in 1987 en noteert op Euronext Brussels (IRI). I.R.I.S. is marktleider inzake optische karakterherkenning (OCR - “Optical Character Recognition”), automatische formulierlectuur en elektronisch documentenbeheer.

In 2003 realiseerde I.R.I.S. Group een omzet van 42.729.660 €. I.R.I.S. stelt meer dan 240 werknemers te werk in haar vestigingen te Louvain-la-Neuve en Brussel (België), te Massy en Rueil-Malmaison (Frankrijk), in Luxemburg en te Delray Beach (VSA).

I.R.I.S. werd verkozen tot "Onderneming van het Jaar 2002" door het belgisch comite van de internationale wedstrijd "Entrepreneur of the Year".


Over Keytrade Bank
(www.keytradebank.com)
Keytrade Bank is een bank naar Belgisch recht met een eigen vermogen van € 19,8 miljoen. Keytrade Bank staat genoteerd op de Beurs van Brussel sinds december 1999 (symbool : KEYT) en is lid van Euronext.

Keytrade Bank heeft een geïntegreerd aanbod van on line beurs- en bankdiensten. Via éénzelfde platform profileert Keytrade Bank zich op de markt met zeer interessante prijzen ; beursdiensten aan een `discount' prijs, spaar- en verzekeringsproducten alsook bankdiensten met een lage kost.

On line beursdiensten : Keytrade Bank geeft toegang tot de Amerikaanse beurzen (NYSE, NASDAQ, AMEX, OTC-BB), tot Euronext (Parijs, Brussel en Amsterdam) en tot de markten van Frankfurt, Milaan en Londen.

On line bankdiensten : Keytrade Bank biedt een totaalpakket van bankdiensten aan; zichtrekeningen, hoogrentende spaarrekeningen, debetkaarten (Bancontact/MisterCash - Maestro - Proton) en kredietkaarten (Visa en American Express).

Spaar- en verzekeringsproducten : kasbons, kapitalisatiebons en tak 23, …

Keytrade Bank wil via haar site www.keytradebank.com de mogelijkheid bieden aan particuliere en institutionele beleggers om zélf hun bank- en beursverrichtingen te beheren via internet, ttz 24u/24, 7 dagen op 7. Dit concept, uniek in België, weerspiegelt zich eveneens in het aanbod 3 in 1; elke klant ontvangt drie gratis on line rekeningen : een zichtrekening, een spaarrekening en een effectenrekening. De klant heeft overal ter wereld en op elk moment toegang tot deze rekeningen.


Over Bobex (www.bobex.com)

Bobex is gespecialiseerd in de ontwikkeling en het beheer van on line marktplaatsen. Het bedrijf beheert de grootste business-to-business “e-market places” in België, Nederland, Engeland en Luxemburg. Op deze platformen kunnen bedrijven en administraties gratis hun prijsaanvragen uitsturen, waarop gekwalificeerde leveranciers antwoorden met offertes op maat. Bobex ontwikkelt tevens collaboratieve applicaties op maat.

Meer dan 10.000 bedrijven gebruiken reeds de Bobex diensten. Het bedrijf werkt in nauwe samenwerking met Belgacom Skynet, Telenet, De Tijd, Kompass, verschillende kamers voor koophandel en Voka.


Over Casius Operations (www.casius.be)

Casius Operations is een dienstverlener in de bouwsector en brengt sinds 1999 particulieren en ondernemingen met (ver)bouwplannen in contact met beschikbare architecten, aannemers en vaklui uit haar netwerk. Deze dienst is gratis voor de opdrachtgever, aangezien de kosten door de deelnemende bouwbedrijven worden gedragen. Het gecertifieerde Casius netwerk omvat momenteel 330 leden. In 2003 werd Casius n.v. overgenomen door de FISA-groep. FISA n.v. is ondermeer organisator van de Batibouw beurs. Casius Operations/IVM bvba beheert en ontwikkelt op een onafhankelijke manier de diensten van Casius.


Over ContactOffice Group (www.contactoffice.com)

ContactOffice is een software publisher die gespecialiseerd is in applicaties voor virtuele kantoren met een multi-terminale toe gankelijkheid : Web, GPRS, WAP, SMS, fax en synchronisatie met PDA's. De producten van ContactOffice zijn beschikbaar onder de vorm van ASP (Application Service Provider) of licenties en integreren zich volledig in de websites of intranets van de klanten, zowel wat de interface als de functies betreft.

ContactOffice werd in 1999 gesticht door enkele pioniers van het Belgische Internet en beheert vandaag klanten zoals Mobistar, (Orange-groep), Université de Lyon II, Sciences Po, Intermédia-Sud, Oriflame, L'Echo, enz.


Over DAD (Belgacom groep)

DAD werd opgericht in 1995 door Benoit Lips en wordt vandaag in de Belgische markt erkend als de belangrijkste internetdienstverlener. DAD begeleidt een groeiende groep bedrijven en openbare instellingen bij het bepalen van hun internetstrategie, bij de creatie van online diensten met toegevoegde waarde of de optimalisatie van de bestaande. Sinds 1997 is Belgacom hoofdaandeelhouder van DAD. Het bedrijf telt een 80-tal specialisten, actief binnen 3 kerncompetenties: internetstrategie en advies; creatief webontwerp en online communicatie; en ten slotte informatietechnologie.


Over Emakina (www.emakina.com)

Emakina is uniek in België door zijn geïntegreerd aanbod van e-business strategie, creatieve consultancy, cybermarketing, grafisch design en ontwikkeling op maat van applicaties. We hebben concrete expertise in Java, .Net, ASP en Coldfusion om al uw projecten inzake webapplicaties,

e-mail, SMS/MMS/IVR/PDS, DVD/CD-ROM tot een perfect einde te brengen.

Binnen de top 5 van de nationale Web ontwikkelaars, heeft Emakina meer dan 40 experts die ter beschikking staan van trouwe klanten zoals Atofina, Audi, Base, Coca-Cola, Cora, DaimlerChrysler, Delta Lloyd Life, Dexia, Electrabel, Europay, ExxonMobil, Fortis, Glaverbel, Gedis, Godiva, IP Assistance, Kraft Foods, Maxicolor, Manpower, Mastercard, MSN, Mobistar, Porsche, Proximus, Securex, Skoda, Seat, Siemens, SixFlags, SN Brussels Airlines, STIB/MIVB, Swift, Total, Tractebel, Unilever, Volkswagen, ...


Over Internet Officer (www.internetofficer.com)

InternetOfficer richt zich tot de kwaliteitsbewuste marketeers en webmasters. InternetOfficer.com legt zich toe op de permanente automatische opsporing van gebroken links in web sites. Voor de professionele gebruiker komen de diensten van InternetOfficer.com goedkoper uit dan gratis software.


Over Rendez-Vous Group (www.rendez-vous.be)

Rendez-Vous.be is de allereerste ontmoetingssite van België en ontstond in 1997. Met zijn 120.000 leden en een gemiddelde van 300.000 unieke bezoekers per maand (bron: CIM-Metriweb) behoort deze pionier der internetgemeenschappen tot één van de drukst bezochte websites van ons land. Rendez-Vous wil een plaats zijn waar mensen uit dezelfde streek elkaar op een aangename en originele manier kunnen ontmoeten. Communiceren kan via mail, pop-ups, spraakberichten of sms. Deze functies maken van Rendez-Vous dan ook een ideaal medium om je vriendenkring uit te breiden. Rendez-Vous is nu ook in het Engels beschikbaar: op Rendez-Vous Expatriate kunnen Engelstalige immigranten zich naar hartelust amuseren. Rendez-Vous.be is een dienst van de Rendez-Vous Group bvba.