Belgisch verzet tegen Amerikaanse softwarepatenten slag in het water

Europees Parlement opnieuw buitenspel gezet.

Brussel, 19/05/04

België heeft de goedkeuring van Amerikaanse softwarepatenten door de Raad van Ministers gisteren, 18 mei, niet kunnen tegenhouden. Samen met enkele andere landen onthield België zich in de uiteindelijke stemming, omdat volgens Fientje Moerman de door de Raad voorgestelde amendementen de Belgische ondernemingen niet voldoende beschermen tegen potentiële misbruiken door buitenlandse softwarereuzen.

Afgezien van een paar cosmetische wijzigingen, werden alle amendementen van het Europees Parlement verworpen. Dit doet denken aan het debat over de verstrekking van de gegevens van luchtvaartpassagiers aan de VS. Ook daar werd het parlement buitenspel gezet om Amerika niet voor het hoofd te stoten. Bovendien werden gisteren eveneens verschillende nationale instanties genegeerd, waaronder het Nederlandse parlement.

De debatten in de Raad waren nochtans hoopgevend begonnen: initieel kwam er tegenstand van zeer veel verschillende landen. Het grootste bezwaar was een gebrek aan een duidelijke definitie van de term "technische bijdrage", een term die er voor moet zorgen dat pure software niet octrooieerbaar wordt.

Na een cosmetisch amendement van Duitsland en een paar kleine toegevingen van Commissaris Bolkestein, die de Europese Commissie vertegenwoordigde in dit debat, werd echter een gekwalificeerde meerderheid gevonden. Enkel België, Italië, Spanje en Oostenrijk, begrepen dat het "compromis" met Duitsland in werkelijkheid niets afdeed aan de extreme boodschap van de tekst: pure softwarepatenten legaliseren.

Bolkestein hield vol in het debat dat "software als zodanig" uitgesloten wordt door het Ierse voorstel. Tezelfdertijd wordt het wel mogelijk om "software uitgevoerd door een computer" te patenteren, wat in de praktijk op hetzelfde neerkomt. Op de persconferentie nadien kon Bolkestein geen voorbeeld geven van een softwarepatent dat kan worden uitgesloten op basis van wat nu goedgekeurd is.

Nu een politiek akkoord bereikt is, wordt het Ierse tegenvoorstel normaal gezien automatisch goedgekeurd op de volgende Raadsbijeenkomst. Het Europees Parlement zal dan in tweede lezing van nul moeten herbeginnen om haar versie van de patentenwet te herstellen. Een sterk Parlement na de verkiezingen van volgende maand is hiervoor onontbeerlijk.

Een audio-opname en een transcriptie van het publieke debat in de ministerraad is beschikbaar op
http://wiki.ael.be/index.php/Transcription

Meer informatie over het goedgekeurde voorstel kan gevonden worden op
http://kwiki.ffii.org/index.cgi?ConsFaq0405En

========================================================================

Over Softwarepatenten.be -- http://www.softwarepatenten.be

Softwarepatenten.be is een recent opgericht forum, gesteund door ontwikkelaars, KMO's, academici en computergebruikers. Het is een ideologisch neutrale organisatie die volledig steunt op vrijwilligers. Er wordt nauw samengewerkt met de AEL (Association Electronique Libre), Vrijschrift.org, OpenStandaarden.be en FFII.

Contact:

Jonas Maebe, jmaebe@elis.ugent.be
tel. 0485 36 96 45

Dieter Van Uytvanck, dietvu@village.uunet.be
tel. +31 6 275 879 10

----

Over FFII -- http://www.ffii.org

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die
gevestigd is in München en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 400 leden, 1000 bedrijven en 60.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.

Contact:

Hartmut Pilch, Muenchen, phm@a2e.de
tel. +49-89-18979927

========================================================================