14/04/04: Opnieuw massale demonstraties tegen softwarepatenten

Het Ierse voorzitterschap van de EU bracht onlangs de voorgestelde richtlijn over sofwarepatenten terug naar het politieke niveau. Met een document waarin de eerdere aanpassingen van het Europees Parlement doodleuk ongedaan gemaakt worden, komen voor- en tegenstanders van softwarepatenten weer lijnrecht tegenover elkaar te staan. Naast een webstaking zullen demonstranten uit de hele EU aanstaande woensdag (14 april) in Brussel hun ongenoegen laten blijken.

De Ieren stuurden op 6 april de zaak terug naar CoRePer. Dat comité, bestaande uit permanente vertegenwoordigers van de lidstaten, staat traditioneel bekend als dé plaats om koehandel te drijven rond moeilijke dossiers.

Als antwoord hierop mobiliseren campagnevoerders voor en tegen softwarepatenten hun medestanders in de Raad of het Parlement. De sympathisanten van het Parlement hebben een dag van massale acties in Brussel aangekondigd, op woensdag 14 april. Hoogtepunt wordt een conferentie in het gebouw van het Europees Parlement.

Ze vragen daarnaast hun medestanders deel te nemen aan een "webstaking". Daarbij worden websites afgesloten om "de gevolgen van softwarepatenten te demonstreren, voor het te laat is". Ook een betoging in de Europese wijk maakt deel uit van de plannen.

Onlangs nog verspreidde het hoofd van Nokia's octrooiafdeling een brief waarin hij de tekst van het Europees Parlement bekritiseert. Hij stelt dat innovatieve bedrijven octrooien op software nodig zouden hebben om hun investeringen terug te verdienen. Hartmut Pilch, voorzitter van FFII, bestrijdt dit:

"Dit lijkt op een wanhopige poging om de misvattingen van mensen die niet vertrouwd zijn met de ICT-sector te versterken.

Alle economische studies die we kennen, inclusief deze uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie en de lidstaten, hebben aangetoond dat softwarepatenten slechts een tweederangsrol vervullen als middel om onderzoeksfondsen terug te verdienen. Veel belangrijker zijn het auteursrecht (copyright), het bedrijfsgeheim, complexiteit, netwerkeffecten en de mogelijkheid om snel klantgericht te reageren.

In feite hebben patentinvesteringen, zo wijzen de meest gedetailleerde studies uit, ertoe geleid dat het onderzoeksbudget daalt en weggehaald wordt van investeringen in Onderzoek & Ontwikkeling binnen deze sector. Talrijke getuigenissen van bedrijfsleiders bevestigen dit."

Het programma voor de evenementen op 14 april ziet er als volgt uit:

10:00 persconferentie in het Europees Parlement, zaal AG2
11:30 demonstratie, ludieke acties en voordrachten voor het Europese Parlementsgebouw
14:00 conferentie met politici, wetenschappers en bedrijfsleiders in het EP, zaal AG2

Een uitgebreid overzicht van de manifestaties is te vinden op:

http://plone.ffii.org/events/2004/bxl04/prep/
http://demo.ffii.org/

Meer informatie over de huidige situatie:

http://www.softwarepatenten.be/raad

Auteursrechtvrije foto's van de actie zullen vanaf woensdag beschikbaar zijn via:

http://wiki.ael.be/index.php/Demo14and15aprilPictures

=========================================================================

Over Softwarepatenten.be -- http://www.softwarepatenten.be

Softwarepatenten.be is een recent opgericht forum, gesteund door ontwikkelaars, KMO's, academici en computergebruikers. Het is een ideologisch neutrale organisatie die volledig steunt op vrijwilligers. Er wordt nauw samengewerkt met de AEL (Association Electronique Libre), Vrijschrift.org, OpenStandaarden.be en FFII.

Contact:

Dieter Van Uytvanck, dietvu /at/ village.uunet.be
tel. 0499 16 70 10

Jonas Maebe, jmaebe /at/ elis.ugent.be
tel. 0485 36 96 45

----

Over FFII -- http://www.ffii.org

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die gevestigd is in München en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 300 leden, 700 bedrijven en 50.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.

Contact:

Hartmut Pilch, Muenchen, phm /at/ a2e.de
tel. +49-89-18979927

=========================================================================