Op naar het Europees Parlement

Na maanden van procedurele onduidelijkheid is het nu weer zo klaar als een klontje wat er de komende tijd gaat gebeuren. De rampzalige raadstekst, die nog meer dan het originele commissievoorstel softwarepatenten toelaat, wordt doorgestuurd naar het Europees Parlement voor een "tweede lezing". Het EP krijgt daarbij de kans om haar versie van de richtlijn, die volledig van tafel is geveegd door de Raad, opnieuw naar voren te schuiven. Voor de liefhebbers van schema's: we zitten nu tussen stap 10 en 11 van dit overzicht.

Het wordt steeds duidelijker dat de tweede lezing een zware strijd wordt tussen voor- en tegenstanders van de richtlijn. Tussen patentgrootmachten als IBM, Microsoft, Philips, Siemens, Alcatel en de kleine Europese software-ontwikkelaars. Een strijd waar de voorstanders millioenen euro's in steken. Daartegenover staat een bescheiden organisatie als FFII die zowat volledig op vrijwilligers steunt. We rekenen dus op jouw steun om de volgende maanden de echte stem van de softwaresector in Brussel te vertegenwoordigen!

Natuurlijk kan je ook actief helpen op nationaal niveau door je in  te schrijven op de Belgische of Nederlandse mailinglist. Wil je als bedrijf je steun uitstspreken voor een Europa zonder softwarepatenten, mail dan even naar bedrijven /at/ softwarepatenten.be.