Denemarken: zeker niet voor 80% blij!

De EU Commissie van het Deense Parlement heeft beslist dat Denemarken maandag moet vragen om het A-item over softwarepatenten van de Raadsagenda te halen, en om de discussies opnieuw te openen (m.a.w., om er een B-item van te maken). Deze parlementaire commissie heeft volledige zeggenschap over het standpunt dat de Deense regering in de EU Raad van Ministers moet innemen. Geen A-item dus op maandag, tenzij het Luxemburgse voorzitterschap van de Raad het helemaal gortig wil gaan maken.

Eerder op de dag had de Poolse minister Kleiber al laten weten dat Polen dit gevecht niet alleen kan voeren. Bijgevolg zouden ze wel elk land steunen dat het punt van de agenda wil halen of de discussies wil heropenen, maar zelf zouden ze dit initiatief niet nemen. Dankzij Denemarken kan dit nu dus gebeuren. Blijkbaar zijn ze daar nog niet vergeten hoe het Ierse voorzitterschap hen in mei 2004 creatief liet vóór stemmen.

Denemarken en Polen zijn niet alleen met hun bezwaren. Het Europees Parlement is allesbehalve tevreden met de uitleg die het van de Commissie heeft gekregen over de weigering tot herstart. En in het gedeelte "Pan-European support for new discussions in Council and EP restart" van deze persmededeling van FFII Internationaal vind je nog een hoop extra steunbetuigingen.

Dergelijke kritiek op de Raad en steun voor een herstart blijft overigens binnenkomen, een Tsjechische MEP heeft net zijn regering ook om een B-item gevraagd. Who's next?