Hoogleraar Europees Recht: Nederlands voorzitterschap ondermijnt EU-democratie

Vorige week donderdag namiddag verscheen het dossier voor de softwarepatenten op de agenda voor de Raadsformatie Milieu van vandaag. Aangezien de Nederlandse staatssecretaris Van Gennip de dag voordien het Parlement nog verzekerd had dat het pas dinsdag zou behandeld worden, werd dit er vrijdag in aller ijl weer afgehaald. Het Nederlandse paniekvoetbal is na het weekend nog steeds niet bedaard, en een actie om een spoedaanname op de Raadssessie van morgen te vermijden werd ondertussen reeds gesteund door de burgemeester van München.

Het zou nu morgen op de Raadsformatie Landbouw behandeld worden, maar de lijst met A-items voor die bijeenkomst is nog steeds niet gepubliceerd. Verschillende politieke en diplomatieke bronnen geven aan dat er achter de schermen absoluut geen overeenstemming is om de softwarepatenten er alsnog door te jagen. Bovendien lijkt het erop dat een dergelijke geforceerde doorbraak in strijd zou zijn met de Rules of Procedure van de Raad.

Prof. Dr. Karl-Friedrich Lenz, professor Europees recht, uit ondertussen zware kritiek op het loopje dat Nederland probeert te nemen met de democratie op Raadsniveau, en maakt brandhout van de stelling van Nederland's staatssecretaris Van Gennip dat ondanks de motie aangenomen door het Nederlandse Parlement, Nederland zich bij een A-item niet zou moeten onthouden.