Oproep aan het Europees Parlement: stop softwarepatenten!

De discussie rondom softwarepatenten gaat ondertussen al een tijdje mee. In 2002 stelde de Europese Commissie onder invloed van onder meer de BSA een richtlijn voor die patenten op software mogelijk zou maken. In september 2003 wijzigde het Europees Parlement (EP), onder de indruk van alle bezorgde reacties, de tekst op zo'n manier dat softwarepatenten uitgesloten werden. Helaas besloot de Raad van Ministers in maart 2005 om zich niks van de bewaren van het Europees Parlement aan te trekken. De komende maanden (tot begin juli) is het opnieuw aan het Europees Parlement om zich uit te spreken.

Gelukkig kan het EP de tekst nog aanpassen. Alleen is daar een grotere meerderheid voor nodig dan tijdens de "eerste lezing". Daarnaast zijn er hele legers lobbyisten van o.a. IBM, Nokia, Microsoft, Philips en de BSA in Brussel neergestreken om softwarepatenten in de richtlijn te houden. Daarom hebben we jouw hulp nodig. Alleen door persoonlijk de leden van het EP te overtuigen maken we een kans om de legalisering van Europese softwarepatenten tegen te gaan.

Wat vragen?

  • Softwarepatenten verbieden, door opnieuw de amendementen (aanpassingen) uit de eerste lezing van het EP aan te nemen. Dat kan concreet door het FFII-voorstel te steunen.
  • Als dat niet mogelijk blijkt, de hele richtlijn verwerpen.

Welke argumenten gebruiken?

  • Op zoek naar goede argumenten? Kijk eens bij de veelgestelde vragen
  • Ontkracht de argumenten van de voorstanders: mythes over softwarepatenten
  • Voorbeelden nodig? De webwinkel, het onderwijs, medische diagnoses en vele andere zaken worden bedreigd.
  • Vrije software wordt rechtstreeks bedreigd door softwarepatenten. Maar het is essentieel dat de campagne tegen softwarepatenten niet alleen het "speciale pleiten" is van voorstanders van Open Source - "vrije liefde, open-standaard, freeware fanaten" zoals een patentadvocaat het noemde. De héle softwaresector zou beschadigd worden door patentering en vervolging. Als je schrijft over vrije software, maak dan a.u.b. duidelijk hoe belangrijk het is voor de hele softwarebranche en commerciële eindgebruikers.
  • De richtlijn claimt dat de patentering van nieuwe "technische apparaten" toegelaten is, maar niet de patentering van "generische zuivere software". Maar het Europees Octrooibureau (EOB) beschouwt zowat elke software-innovatie als "technisch". Zonder een expliciete definitie, zullen de Europese gerechtshoven verplicht zijn om de EOB-doctrine over te nemen. Daarom is het zeer belangrijk dat het Europarlement opnieuw duidelijk definieert wat en wat niet "technisch" is.

Wie contacteren?

Hoe effectief te werk gaan?

  • DOEN: maak je brief persoonlijk. Leg uit wie jij bent, hoe dit onderwerp jou beïnvloedt, en waarom het jou aanbelangt.

  • NIET DOEN: hetzelfde schrijven als alle anderen. Beleidsvoerders negeren standaardbrieven. Beslis wat het meest logische of belangrijkste uitgangspunt is vanuit jouw positie, en breng andere punten aan rond die rode draad.

  • Naargelang je tot een van volgende betrokkenen behoort, kan je een andere insteek volgen:

    • een bedrijf: vertel de EP-leden waarom en hoe de invoering van softwarepatenten jouw zaak zou beïnvloeden. Wees er zeker van om je omzet en aantal werknemers te vermelden -- echt kapitaal en echte jobs staan op het spel.
    • een gebruiker van software: vertel de leden van het EP wat je afschrikt aan monopolisering en verlies aan keuze
    • een lid van een politieke partij, een vakbond, een universiteit, een cosumentenorganisatie, een bedrijvenverbond, of een andere soort van organisatie: denk erover hoe je je organisatie kan mobiliseren om zijn stem te laten horen.
    • een consultant: leg je klanten - en de europarlementariërs - uit waarom softwarepatenten het voor jou moeilijker zullen maken om hun problemen op te lossen.
  • DOEN: wees beleefd, redelijk en goed geïnformeerd (onredelijk misbruik helpt niet). Concentreer je en wees to the point. Als je brief erg lang is, schrijf dan een uitgebreide samenvatting van 1 pagina, die de belangrijkste punten opsomt, en gebruik het als een overzicht voor je gedachtengang in de hele brief.

  • DOEN: verspreid het woord. Er is erg weinig tijd, en we moeten een grote invloed uitoefenen. Dus, als je geen wetgeving wil zien die onbelemmerd softwarepatenten toelaat, geef de boodschap dan door aan andere mensen. Moedig hen aan om te schrijven.

  • NIET DOEN: je boos maken. Het Europees Parlement heeft de vorige keer een sterk signaal gegeven tegen softwarepatenten. Helaas luisterden de Raad van Ministers en de Europese Commissie niet. Maar daar kan het EP niks aan doen. Bedank de EP-leden dus voor hun inzet van de vorige keer en vraag hen opnieuw softwarepatenten uit te sluiten.

Hoe contact houden?

  • Sluit je aan bij de lijst van FFII-sypmathisanten
  • Meld je aan voor de Nederlandse of Belgische mailinglist
  • Wil je persoonlijk gaan praten met EP-leden? Mail ons (info @ softwarepatenten.be) als je daarbij hulp of advies kan gebruiken.