Kamer dwingt Brinkhorst stem voor softwarepatenten in te trekken

Internationaal persbericht -- [English | Français | Deutsch | Português]

De Tweede Kamer heeft vandaag, 1 juli, een motie gestemd in verband met de Europese softwarepatent-richtlijn. Daarin worden minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) opgeroepen om de Nederlandse steun voor softwarepatenten in de Raad van Ministers terug in te trekken. Het is voor het eerst dat een dergelijke procedure plaatsvindt in de EU.

Softwarepatenten worden al langer sterk bekritiseerd door onder meer het MKB, de wetenschappelijke wereld en consumentenorganisaties. Ze zorgen voor een verminderde investering in Onderzoek & Ontwikkeling en prijsverhogingen. Daarnaast vrezen tegenstanders voor een "advocatenparadijs" naar Amerikaans model, waar IT-bedrijven  voortdurend vervolgd worden.

Het feit dat de Europese Ministerraad zich onlangs voor een zeer brede patenteerbaarheid van software uitsprak werd dan ook alom bekritiseerd. Ook Nederland, vertegenwoordigd door minister Brinkhorst, gaf zijn steun aan het voorstel dat veel overeenkomsten vertoonde met het ook al fel gecontesteerde beginvoorstel van de Europese Commissie.

Het Europees Parlement had eerder via een hele reeks amendementen de scherpe kanten van het voorstel weggehaald. Patenten zouden alleen nog toegelaten worden op industriële uitvindingen (bv. wasmachines), en niet langer op zuivere software. Al deze aanpassingen werden in de controversiële tekst van de Raad geschrapt.

Brinkhorst liet de Kamerleden onlangs nog in een brief weten dat de Raadstekst op een compromis met het EP gebaseerd was. Achteraf liet Van Gennip weten dat dit onjuiste informatie was die "te wijten was aan de tekstverwerker".

De Tweede Kamer hechtte duidelijk geen geloof aan deze uitleg en riep vandaag dan ook Brinkhorst en Van Gennip tot de orde met een historische motie: Nederland moet zijn stem in de Europese Ministerraad terug intrekken en zich onthouden. Dit is mogelijk omdat er voorlopig alleen een "politiek akkoord" bereikt is en de "formele stemming" pas kan plaatsvinden na de vertaling van de gewraakte tekst in de 20 EU-talen. Deze noodremprocedure werd nog nooit eerder toegepast.

Met de motie geeft de Tweede Kamer aan dat ze bij het debat rond softwarepatenten betrokken wil worden én dat ze aanpassingen van het Europees Parlement zeer op prijs stelt.

Dieter Van Uytvanck, woordvoerder van FFII Nederland, benadrukt het belang hiervan:
Dit politiek signaal reikt veel verder dan Nederland alleen. We hopen dat ook andere EU-landen die hun twijfels hebben bij de Raadstekst hun stem terug intrekken, zodat het voorstel geen meerderheid meer haalt. Het eerste historische precedent is er nu.

Laat het een les zijn voor de beleidsvoerders in Brussel: de Europese burger houdt jullie in het oog. Het is beter om er meteen rekening mee te houden, dan achteraf op de blaren te moeten gaan zitten.
Verslagen van de kamerdebatten zijn beschikbaar via:

* http://www.ffii.be/kamerdebat1_verslag (3 juni)
* http://www.ffii.be/kamerdebat2 (24 juni)
* http://www.ffii.be/kamerdebat3 (1 juli)

==========================================================================
Contact
==========================================================================

Wiebe van der Worp
wiebe /at/ vrijschrift.org
tel. +31 6 28 195 808

Ir. Arend Lammertink:
alam /at/ home.nl
tel. +31 6 5425 6426

Dieter Van Uytvanck:
dieter /at/ vrijschrift.nl
tel. +32 499 16 70 10

==========================================================================
Over FFII -- http://www.ffii.be, http://swpat.ffii.org
==========================================================================

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure, FFII) is een non-profit
organisatie die bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden.  Meer dan 400 leden, 1000 bedrijven en 60.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.